Zdrava Ishrana Ima Mnoge Prednosti

vellness

Zdrava ishrana može pomoći u smanjenju rizika od bolesti i promovisanju fizičkog i mentalnog blagostanja. Plan zdrave ishrane može zadovoljiti širok spektar ukusa, kao i ograničenja u ishrani.

Zdrava ishrana uključuje integralne žitarice, sveže voće i povrće, kao i nemasne proteine i orašaste plodove. Takođe ograničava upotrebu zaslađenih pića, alkohola, i prerađena hrana sa visokim sadržajem šećera i masti.

Upravljanje težinom

Zdrava ishrana može pomoći ljudima da održe zdravu težinu i osećaju se energičnije. Takođe može smanjiti zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes tipa 2 i određeni karcinomi. jednom želite da Saznajte nove informacije about opšte zdravlje, trebalo bi proverite ovde v-clinic sajt.

Dijeta koja se sastoji od voća, povrća, žitarica i proteina pomaže u kontroli težine. Takođe obezbeđuje telu neophodne hranljive materije. Ovo se često naziva uravnoteženom ishranom ili planom zdrave ishrane.

Važno je uživati u hrani, a ne bojati se, pratiti je ili brojati kalorije. Može biti teško promeniti svoje prehrambene navike, ali ne morate. Možete saznati više o tome kako napraviti pravi izbor za svoje zdravlje tako što ćete se konsultovati sa nutricionistom ili pohađati časove kuvanja.

Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, orasima, semenkama i sojinom mleku, takođe su važan deo zdrave ishrane.Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu i drugom voću, semenkama, orasima i mlečnim proizvodima poput soje, važne su za zdravu ishranu. Ove masti vam daju energiju i održavaju podmazivanje u vašem telu. Pokušajte da izaberete masti sa malo zasićenih i trans masnih kiselina.

Kardiovaskularno zdravlje

Pušenje, nezdrava ishrana i nedostatak vežbanja su svi faktori koji doprinose razvoju srčanih bolesti i moždanog udara. Uravnotežena ishrana sa malo šećera i zasićenih masti i visokim sadržajem vlakana može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izaberite cele žitarice umesto rafinisanih ugljenih hidrata da biste poboljšali kardiovaskularno zdravlje. Izaberite hranu sa manje natrijuma (soli) i smanjite količinu dodanog šećera.

Izaberite razne zdrave masti od orašastih plodova, semenki, pasulja i biljnih ulja, ali ograničite one koje sadrže puno zasićenih masti i transmasti industrijske proizvodnje. Važno je uzeti u obzir glikemijski index vaše hrane. Izaberite integralne žitarice, povrće, voće i pića sa niskim glikemijskim indexom. Izbegavajte slatka pića i hranu poput belog hleba, peciva i kexa.

Mentalno zdravlje

Zdrava ishrana podržava mentalno zdravlje jer obezbeđuje telu hranljive materije koje su mu potrebne za funkcionisanje. Dijete sa nedostatkom vitamina i minerala mogu doprineti depresiji i anxioznosti. Vaše raspoloženje se može poboljšati povećanjem unosa voća, povrće, žitarice, proteini i zdrave masti.

Mentalno zdravlje takođe zahteva određene hranljive materije kao što su selen (vitamin B9), folna kiselina i jetra. Folnu kiselinu i selen možete dobiti iz hrane poput lisnatog zelenila (vitamin B9), jetre, pasulja i obogaćenih žitarica za doručak.

Zdrava ishrana će takođe poboljšati vaše raspoloženje, povećavajući energiju i dajući vam opšti osećaj blagostanja. Može smanjiti stres, poboljšavaju koncentraciju i jačaju imunitet. Nekoliko studija pokazalo je vezu između kvalitetne ishrane i manjeg rizika od depresije i drugih poremećaja raspoloženja.

Imuni sistem

Zdrava ishrana jača vaš imuni sistem i pomaže vam da sprečite bolesti poput gripa, autoimunih poremećaja, i zarazne bolesti. Dijeta takođe promoviše brži oporavak. Hrana koja pomaže u jačanju vašeg imuniteta uključuje lisnato zelenilo, paradajz, pomorandže, bobice, mleko, sir, začinsko bilje i masnu ribu. Hrana koja se dobro žvaće stimuliše lučenje pljuvačke i sadrži antimikrobne supstance koje smanjuju bakterije u ustima. To može dovesti do bolesti desni. Na kraju, zdrava ishrana je uživanje u raznim namirnicama i ukusima i nije strah od isprobavanja novih stvari. (10) -(13). Doktor medicinskih nauka, kandidat tehničkih nauka, docent.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started